ROMANIAN RENEWABLE ENERGY ASSOCIATION
ROREA

Energie Solara

   Romania are un potential fantastic in ceea ce priveste producerea de energie solara. Aceasta tehnologie poate reprezenta o parte importanta a “amestecului de energie” pe care Romania si l-a propus pentru urmatorii ani. Nivelul radiatiei solare in sudul Romaniei, care acopera aproximativ jumatate din suprafata totala a tarii, este similara cu cea pe care o regasim in tari precum Spania, Italia si Grecia, tari cu traditie in dezvoltarea tehnologiei solare. Pe langa acest climat similar, Romania ofera o schema de suport mult mai atractiva, stabilitate economica, personal tehnic experimentat si nu in ultimul rand, un mediu “prietenos” pentru afaceri.
   Romania este una dintre cele mai promitatoare piete emergente pentru investitii in domeniul energiei fotovoltaice din randul tarilor din SEE. Odata cu introducerea mecanismelor de sprijin in lege in 2008 si modificarile ulterioare, in 2010, 2011, 2012 si recenta Ordonanta de Urgenta a Guvernului (in vigoare de la 1 iulie 2013) piata de energie fotovoltaica romaneasca va creste in urmatorii ani. Aceasta tara are o capacitate cumulata fotovoltaica instalata de numai 29 MW pentru 2012, si se asteapta sa ajunga la cateva sute de MW la sfarsitul anului 2013.
   In prezent, Romania ofera sase certificate verzi pentru fiecare MWh (4 CV acum si 2 CV se vor primi incepand cu 1 aprilie 2017 – conform OUG nr. 57/2013) pentru energia electrica produsa din centrale solare pana la 01.01.2014. Pentru perioada 2008-2025, un certificat verde poate fi tranzactionat intre 27 €/MWh – valoare minima si o valoare maxima de 55 €/MWh. Aceste valori sunt ajustate anual de ANRE conform indicelui mediu de inflatie anuala, calculata de Eurostat.

 

Harta RET Solar                          Harta Solara a RomanieiHarta SolarGIS Europa

Harta SolarGIS Romania