Romania are un potential fantastic in ceea ce priveste producerea de energie solara. Aceasta tehnologie poate reprezenta o parte importanta a “amestecului de energie” pe care Romania si l-a propus pentru urmatorii ani. Nivelul radiatiei solare in sudul Romaniei, care acopera aproximativ jumatate din suprafata totala a tarii, este similara cu cea pe care o regasim in tari precum Spania, Italia si Grecia, tari cu traditie in dezvoltarea tehnologiei solare. Pe langa acest climat similar, Romania ofera o schema de suport mult mai atractiva, stabilitate economica, personal tehnic experimentat si nu in ultimul rand, un mediu “prietenos” pentru afaceri.
Romania era una dintre cele mai promitatoare piete emergente pentru investitii in domeniul energiei fotovoltaice din randul tarilor din SEE.
O data cu stimularea investitiilor in sectorul energetic regenerabil prin aprobarea sistemului de promovare prin CV, Romania a cunoscut o dezvoltare initial anevoioasa, apoi fulgeratoare, a segmentului de energie regenerabila din sursa solara.
Astfel ca, daca la sfarsitul anului 2013 in Romania erau dezvoltate capacitati solare de numai cateva zeci de MW, la finele anului 2014 erau pusi in functiune numai putin de 1.200 MW.
In prezent, chiar si cu modificarile negative ale cadrului legislativ din Romania, sistemul de promovare a resurselor regenerabile ofera 3 CV pentru fiecare MWh produs din energie fotovoltaica. O data cu promulgarea legii privind sustinerea proiectelor cu puteri instalate sub 500 kW, acest sector se va dinamiza din nou.