Energie Hidro

   Raurile din zona de munte din Romania pot oferi, prin lucrari relativ simple, energie electrica low-cost, cu impact redus sau chiar pozitiv asupra mediului. Este adevarat ca discutam de capacitate instalata destul de redusa, dar daca inmultiti cu 1.000 – numarul aproximativ de aranjamente posibile, puterea instalata la nivel national devine semnificativa!

   Proiecte Microhidro in Romania
Constructia de microhidrocentrale a avut o evolutie crescenda in ultimii 10 ani. Marea majoritate a microhidrocentralelor din Romania au fost construite in ultimii 20 de ani.

   In Europa Centrala si de Est, energia electrica produsa in sectorul hidro, reprezinta deja o sursa importanta de energie. De exemplu, in Albania reprezinta 96% din totalul energiei electrice produsa de aceasta tara, in Croatia cca 59%, iar in Romania 37%. Marea majoritate a potentialului hidroenergetic il regasim in Romania, Bulgaria si Albania, dar si in tarile din fostul spatiu iugoslav.

   S-a estimat ca exista peste 2.000 de locatii in muntii din Transilvania, ce se preteaza construirii de microhidrocentrale. Proiectele fezabile au reprezentat un interes major pentru investitori in ultimii ani. Costurile investitionale pentru amenajari noi se situeaza intre 1.500 si 3.000 €/kW.

   In cazul amenajarilor microhidro, cerintele de mediu sunt printre cele mai dure, poate cu exceptia unor mici aspecte legate de protejarea vietii in rauri. De asemenea, obtinerea permiselor si autorizatiilor necesare reprezinta un proces destul de indelungat si anevoios.

   Pentru a suplini acest lucru, pentru o dezvoltare continua a sectorului energetic, schema de sprijin oferita de Guvernul Romaniei este una dintre cele mai atractive din Europa, chiar si dupa recentele modificari aduse de catre Autoritatea Competenta (ANRE).

   Astfel ca la finalul lui 2015 un total de 300 de MW erau pusi in functiune si beneficiau de schema support prin CV.

   Potentialul hidroenergetic al Romaniei ramane unul urias, si, cu ajutorul unor imbunatatiri in ceea ce inseamna procesul de obtinere al autorizatiilor, cu siguranta in anii ce urmeaza acest sector va continua sa se dezvolte destul de mult.